A QC Budapest szabadkőműves kutatókörnek a szabadkőművességről, nemcsak szabadkőműveseknek szóló sorozat újabb sétája Dégre a Festetics Kastélyba vezetett.

Dég Festetics KastélyA Wikipediában ez olvasható a kastélyról: “A dégi Festetics-kastély Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya Fejér vármegyében. A kastélyt az ország legnagyobb angolparkja veszi körül. “

A kastély honlapja szerint: “A köznemesi Festetics család a 18. század során emelkedett a Dunántúl legnagyobb birtokosai közé. Ebben nagy szerepe volt a keszthelyi kastélyt építtető Festetics Kristófnak – örökségéből vették meg fiai a dégi birtokot, amely végül a kisebbik fiú, Lajos (1732-1797) birtokába került. Innentől válik szét a Festetics család a keszthelyi hercegi- és a dégi grófi ágra, így Festetics Lajost tekintjük a dégi családág alapítójának.”

A kastély a szabadkőművesség szempontjából fontos szerepet játszott a múltban. Bár kutatók véleménye szerint a kastélyban rituális munkát soha nem végeztek, de szabadkőműves találkozók megszervezéséről léteznek ismeretek. Az azonban bizonyos, hogy az építtető, Festetics Antal szabadkőműves volt. Illetve arról is tudhatunk, hogy a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek levéltárát, ami azonban eredetiben megsemmisült, csupán másolatokról tudunk az ott őrzött dokumentumokról.

A QC Budapesti szabadkőműves kutatókör tagjai, valamint érdeklődők meglátogatták a kastélyt és annak első emeletén létesített szabadkőműves kiállítást.

Bár a dégi Festetics-kastélyban található kiállítás vezérfonala a Festetics család életmódját, sokrétű érdeklődési körét és történelmi szerepvállalását mutatja be, az első emelet kiállítása teljes egészében a Festetics Antal életében fontos szerepet játszó szabadkőműves mozgalomról szól.

Annak ellenére, hogy a QC szabadkőműves kutatókör tagjai a séta során felfedezték a Festetics Kastély kiállításának néhány szabadkőműves hibáját, mégis megállapítható, hogy a Múzeum szándéka elismerésre méltó, mivel szépen mutatja be a magyar szabadkőművesség egykori fellegvárát.

Dég - video-podcast

A QC Budapesti szabadkőműves kutatókör tagjai, valamint érdeklődők meglátogatták a kastélyt és annak első emeletén létesített szabadkőműves kiállítást. Erről a sétáról egy videófelvétel, egy a YouTube-on megtekinthető video-podcast készült.

 

 

 

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük