A szabadkőművesség 2023-ban ünnepli a „Szabadkőművesek alkotmányának” három századik évfordulóját. Világszerte ünnepségeket tartanak megemlékezve a három századik évfordulóról. A Londonban székelő Quatuor Coronati Páholy szeptember 22-24. között tartotta a cambridge-i Queens’ College-ban az „Inventing the Future: the 1723 Constitutions” című konferenciát, amit az Andersoni Alkotmány megjelenése 300. évfordulójának szenteltek. Az eseményen világszínvonalú szabadkőműves és tudományos előadók és mintegy 160 résztvevő vett részt.

A QC által szervezett esemény mellett egy rövidfilm is bemutatja, hogyan íródhatott az 1723-as alkotmány.  A film a képre kattintva megtekinthető (forrás: YouTube.)

Az Andersoni alkotmány

Andersoni Alkotmány USA címlap

Az Andersoni alkotmány 1734-es amerikai kiadásának címlapja

Az alkotmányt D.D. James Anderson tiszteletes állította össze, s azóta a szabadkőműveseség alapdokumentuma. Eredetileg 1721-ben készült el és szeptember 29-én adták ki a Nagypáholy megbízásából, hogy összegyűjtsék a testvériség történetét, szabályait a páholyok akkor már létező ősi alkotmányaiból. A munka 1721. december 27-én készült el, és néhány módosítás után hivatalosan jóváhagyták, és elrendelték, hogy a páholyok javára 1723-ban kinyomtassák. Ez a dokumentum a mai napig hatással van a szabadkőművesség gyakorlatára, a felvilágosodás elvein alapuló filozófiai alapokat nyújtva.

Anderson alkotmánya három részből áll:

  1. Az első egy történelmi legendagyűjtemény. Összefoglalja a szabadkőművesség ─ vélt vagy valós, egészen Ádámig visszavezethető történelmi hagyományait. Az operatív hagyomány legendaszerű gyűjteményéről van szó, mely nem alkotmányszerű.
  2. A második rész a tulajdonképpeni alkotmány, melynek címe: A szabadkőműves kötelmei. Nem a jogai. Egy ország alkotmánya az állampolgárok jogait rögzíti. Az andersoni alkotmány azonban a kötelmekre helyezi a hangsúlyt: a szabadon választott szervezethez tartozás, a szabadon választott kötelmek önkéntes vállalására.
  3. Végül a harmadik rész versek és dalok gyűjteménye.

Az alkotmány eredeti szövege a Webarchívumban, ide kattintva elolvasható.

 

 

Források: Bing AI / pglm.org.uk / myfreemasonry.com / nymasons.org / youtube.com / rlcolo.org / spreaker.com / craftsmenonline.com / droit-humain.hu / szk.miraheze.org / patreon.com /

Címképünk: az andersoni alkotmány 1723-as londoni kiadásának címlapja

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük